• Home /
  • АМИНОКИСЕЛИНИ

АМИНОКИСЕЛИНИ

Аминокиселините изграждат белтъците във всички живи организми. 
Биологично активни (т.е. тези които участват в изграждането на белтъците) са само L-формите.  Освен това в метаболитно отношение 20-те алфа-аминокиселини в организма се делят на заменими, незаменими и условнозаменими.

Незаменимите аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от животинския организъм, единствения начин да се набавят е чрез храната и хранителните добавки.
Условнозаменимите киселини са незаменими само в определени случаи (напр.: новородени и малки деца, бременни жени, хора със заболявания свързани с обмяната на веществата), за останалите хора те са заменими. „
 
Когато човек спортува или извършва усилена физическа дейност има нужда от по-голямо количество аминокиселини. В такъв случай ако те не могат да се набавят в  достатъчно количество чрез храната се препоръчва добавянето на суплементи, в които се съдържат в оптимални дози. Освен това има моменти, когато тялото има остра нужда от аминокиселини - около самата тренировка или физическо натоварване - преди, по време и веднага след нея.
Filter
Brands
Price