Какво представлява GMP сертификатът?

13 септември 2021
Какво представлява GMP сертификатът?

GMP сертификатът (Good Manufacturing Practices) е проект на Националната асоциация за хранителни добавки (National Nutritional Foods Association - NNFA) в САЩ. Целта на GMP сертификата е да гарантира качеството на продукта, на вложените в него суровини и на технологиите по които е произведен.

GMP сертификатът е система от правила за производството на фармацевтични продукти, хранителни добавки и следи за правилното реализиране на производствения процес, така че крайният резултат да е на необходимото високо ниво. Наличието на неговия знак върху даден продукт гарантира, че са спазени всички елементи и изисквания в производствения процес. Също така GMP сертификатът е стандарт, при който се набляга на контрола на всички етапи на производството. Те включват:

  • Заявка;
  • Път на суровината и високото й качество;
  • Системи за качество на доставчика;
  • Използване на най-съвременни технологии и високотехнологично оборудване;
  • Контрол;
  • Хигиена на помещенията;
  • Системи за вода и въздух;
  • Висока квалификация на персонала, зает в производството;
  • Система за пласмент и изтегляне на продуктите от пазара.

Целта на GMP сертификата е да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат същите качества, като останалите. Главно изискване към производителите е постоянно да създават записи на всеки технологичен етап. За всяка операция се изисква протокол (хартиен или магнитен), който да доказва, че работникът е извършил точно операцията, както му е зададена предварително.

 

Досието на всяка отделна партида може да достигне неколкостотин страници. Тази огромна по обем документална работа служи както за вътрешно следене качеството на продуктите, така и за легална защита на производителя срещу искове от трети лица. По този начин при установяването на нередности продуктите могат много лесно и бързо да бъдат изтеглени от търговската мрежа.

 

GMP сертификата неизбежно оскъпява продуктите, но това е цената на безкомпромисното качество. Затова повечето потребители, които държат да приемат това, което е записано на етикета предпочитат продукти, произведени под философията на добрите производствени практики или GMP.

 

Заводът, в който се произвеждат NEED Supplements е сертифициран по GMP, което гарантира, че всеки един от продуктите е създаден прецизно, в него са вложени само качествени продукти и те еднакви във всяка една партида.

 

 

NEED Supplements влезе официално на пазара в България в началото на 2021-ва година.  Политиката на компанията е ориентирана към крайния клиента, той да получава възможно най-високото качество на възможно най-приемлива цена. NEED не е нискокачествен, евтин и масов бранд, продаван навсякъде и от всеки, защото за нас личното отношение, вниманието към продукта и изборът на най-подходящи добавки за всеки клиент са важни!

прочети още

Отборът на NEED България продължва да расте! Искаме да ви представим Милен, който се присъедини към Team NEED Bulgaria

прочети още

Много често се случва да изпълняваме стриктно програмите на известни модели или професионални атлети, храним се по техните режими, а резултатите вместо да са добри, се влошават. Една от причините е, че професионалните атлети, а вече и голяма част от аматьорите, се подготвят с анаболни стероиди, хормон на растежа, пептиди и други препарати. При тях възстановяването е на съвсем друго ниво, мускулният синтез, изгарянето на мазнините и енергийното обезпечаване зависят до голяма степен от препаратите, които приемат.

прочети още