Допускани грешки при спазване на хранителни и тренировъчни режими

Допускани грешки при спазване на хранителни и тренировъчни режими
29 август 2021

Много често се случва да изпълняваме стриктно програмите на известни модели или професионални атлети, храним се по техните режими, а резултатите вместо да са добри, се влошават.

Една от причините е, че професионалните атлети, а вече и голяма част от аматьорите, се подготвят с анаболни стероиди, хормон на растежа, пептиди и други препарати.

При тях възстановяването е на съвсем друго ниво, мускулният синтез, изгарянето на мазнините и енергийното обезпечаване зависят до голяма степен от препаратите, които приемат.

 

❌ Допускани грешки при тренировката

За да се стимулират мускулите да растат, те трябва да бъдат подложени на стрес.

Чрез тренировката, ние правим микро травми, които се възстановяват благодарение на правилното хранене и периодите на почивка. Това кара тялото да изгражда мускулните влакна по-големи и по-силни, за да се справят със стреса, който се причинява от тренировката.

Ако всеки път правим една и съща тренировка, с едни и същи тежсти, серии и повторения, тялото се адаптира към нея и съответно няма стимул да расте. За да накараме мускулите да растат, всеки път трябва да ги подлагаме на по-голямо натоварване. Това става, като добавим допълнителна тежест, в сравнение с предния път или като опитаме да напарвим поне едно повторение повече.

За да се избегне застоя, нашият съвет е да се редуват тренировките на цикли.

Силов цикъл:

Повторения: Тежки тренировки в рамките на 4-6 повторения;
Серии: 1-2 вработващи и 1 тежка серия до откза;
Почивки: 3-5 минути;
Тренировки: 6 пъти седмично. Горна част бутащи/ горна част – дърпащи / Долна част.


Хипертрофия:

Повторения: Тежки тренировки в рамките на 8-10 повторения;
Серии: 1-2 вработващи и 2-3 работни на 80%;
Почивки: 1.5 – 2 минути;
Тренировки: 4-5 седмично.

Дефиниция и релеф:

Повторения: Максимална тежест, която позволява изпълняването на 10-12;
Серии: 1-2 вработващи и 4-5 работни на 80%;
Почивки: 30 сек – 1 минута;
Тренировки: 4-5 седмично.

 

Съществуват противоречиви мнения относно броя на тренировките и колко пъти на седмица да се тренират мускулните групи.

Много специалисти по натурален бодибилдинг съветват 2, дори 3 пъти седмично да се тренира всеки мускул. Това зависи до голяма степен от възстановяването, което може да си позволите. Хранене, добавки, почивка и сън.

Ако то е на ниво, не е проблем да се тренира 2 пъти седмично всеки мускул. Но ако сте подложени на сериозен стрес в ежедневието, храната ви не е прецизно подбрана и не използвате добавки, това може да се окаже грешка и катаболните процеси да вземат превес над анаболните и в крайна сметка резултатът да е отрицателен.

 

❌  Допускани грешки при храненето

Отново огромна грешка, копирането на хранителните режими на профисонални атлети и на хора, които приемат препарати.

Трябва да се има предвид, че когато има наличие на внесени отвън хормони и други субстанции, усвояването на белтъчините и азотната задръжка са значително повишени, енергийното обезпечаване е много по-добро и приетите въглехидрати и мазнини, много по-лесно се метаболизират за енергия, много по-малка част се отлага като подкожна мазнина. Именно затова тези атлети могат да си позволят да консумират огромни количества белтъчини и въглехидрати, без да се притесняват от това.

Много от атлетите, използващи препарати ограничават до минимум консумацията на мазнини, което при един натурално трениращ може да се окаже пагубно. Тъй като мазнините са изключително важни за хормоналния баланс и възстановяването на клетикте.

Затова натурално трениращите спортисти не бива да се претрупват от храна.

Същото е и при въглехидратите. В стремежа си натурално трениращите да повишат мускулната си маса, преяждат буквално с въглехидрати. А въглехидратите са чисто и просто източник на енергия.

Имаме нужда от тях да обезпечим енергийните си нужди по време на тренировка, да заредим изчерпания мускулен гликоген след нея и да осигурим енергия през деня за правилното функциониране на организма. Всичко прието над тези количества е излишно.

С мазнините ситуацията е идентична. При натурално трениращи те трябва да са прицизно подбрани. Да присъстват в менюто в количества, достатъчни да обезпечат правилното функциониране на организма, но не и повече. Тези стотици грамове фъстъчени масла, консумирани от атлети на препарати са напълно излишни и ненужни на един натурално трениращ човек.

 

Добавките

Хранителните добавки са неизменна част от възстановяването на един натурално трениращ.

Креатинът е чудесен избор за натурални атлети. Могат да се използват и различни билкови комбинации, които стимулират натуралното производство на тестостерон, подпомагат адаптирането на тялото към стреса и възстановяването от тренировките, като TE5TO S7

Ако един натурално трениращ спортист, иска да стимулира мускулния растеж, макар и доста скъп е коластрата. Приета в достатъчно количество, доставя много сериозни количества IGF (инсулиноподобен фактор на растежа), който стимулира мускулния растеж.

 

Редувайте тренировъчните програми, като подлагате мускулите на различно натоварване. Почивайте достатъчно, за да си осигурите правилно възстановяване. Прецизно определяйте храната си, съобразена с енергийните нужди, телесното тегло и етапа на подготовка, в който се намирате. Избирайте и редувайте правилните хранителин добавки, така че те да са ви от помощ във възстановяването и в постигането на прогрес.

Ако сте постоянни прогресът няма да спре и макар бавно, поставените цели ще могат да бъдат достигнати, стига да са реалистични!

 

Източник: www.GRIFA.bg

Има стотици марки добавки на пазара, всяка една от тях претендира за качество и ефективност. Но дали това отговаря на истината? Защо да изберете NEED, а не друг бранд? С какво продуктите на NEED са по-добри?

прочети още

GMP сертификатът (Good Manufacturing Practices) е проект на Националната асоциация за хранителни добавки (National Nutritional Foods Association - NNFA) в САЩ. Целта на GMP сертификата е да гарантира качеството на продукта, на вложените в него суровини и на технологиите по които е произведен.

прочети още

NEED Supplements влезе официално на пазара в България в началото на 2021-ва година.  Политиката на компанията е ориентирана към крайния клиента, той да получава възможно най-високото качество на възможно най-приемлива цена. NEED не е нискокачествен, евтин и масов бранд, продаван навсякъде и от всеки, защото за нас личното отношение, вниманието към продукта и изборът на най-подходящи добавки за всеки клиент са важни!

прочети още

Отборът на NEED България продължва да расте! Искаме да ви представим Милен, който се присъедини към Team NEED Bulgaria: Здравейте казвам се Милен Абаджиев и от 4 години се занимавам сериозно и НАТУРАЛНО с фитнес. Още първия път когато стъпих в залата, разбрах че съм на точното място. Обичам да съм в залата, да тренирам и да водя здравословен начин на живот. Винаги съм бил горд със себе си и това което съм успял да постигна за 4 години в залата, натурално.

прочети още

Ние  сме Вили и Рая Ценови и сме състезателки по плажен волейбол. Участваме активно в Националната верига по плажен волейбол в България от близо две години, като с всеки сезон нивото на игра се покачва и спортът ни се радва на все повече популярност и публика. Също така сме играли на медународно ниво по турнири във Франция, Италия, Монако, както и в съседните ни държави, Сърбия и Гърция.

прочети още

Очарователните близначки Вили и Рая от отбора на NEED приключиха сезона в плажния волейбол с много добри игри, като се класира на всички турнири в топ 4 на България. На международно ниво извоюваха един бронзов медал, след победата над чехия на малкия финал.

прочети още

Суроватъчния протеин изолат (често наричан суроватъчен изолат или whey isolate) е хранителна добавка и хранителна съставка, създадена чрез отделяне на различните компоненти от суроватката. Суроватката е страничен млечен продукт от процеса на производство на сирене и кашкавал. Суроватката може да бъде преработена, за да даде суроватъчен протеин в три форми: суроватъчен изолат, суроватъчен концентрат или суроватъчен хидролизат. Разликата между суроватъчните протеинови форми е съставът на продукта, особено съдържанието на протеин. Суроватъчните изолати съдържат най-голямо количество протеини и могат да бъдат практически без лактоза, без въглехидрати, без мазнини и без холестерол. Това е и най-ценното им качество и ги прави предпочитани пред останалите два вида.

прочети още

Виолета Иванова е на 38 години, майка на две прекрасни деца. Занимава се професионално с фитнес, като има участия в категория бикини, но съчетава своята страст към спорта със семейните задължения и социален живот. Как постига това....

прочети още

Team NEED Bulgaria с радост приветства своите нови попълнения - близначки Вили и Рая. Те са състезателки по плажен волейбол, който те първа набира популярност в България. NEED е брнад, който подкрепя спортисти от различни спортове, като им помага с най-доброто възстановяване. Ние от NEED вярваме, че шампионите са изграждат с времето и с подкрепата, затова избрахме да подкрепяме тези очарователни момичета по пътя на техния успех! Вярваме, че усилията, които полагат Вили и Рая, в комбинация с перфектното възстановяване на NEED ще бъдат страхотна шампионска комбинация!

прочети още